Waar staat het voor en wat houdt het in?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een vorm van therapie om de heftige emoties bij een (onverwerkt) trauma te verminderen. Het is een van de manieren om PTSS (post traumatische stress stoornis) te behandelen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Hierbij laat een therapeut (denk aan een systeemtherapeut) je aan de nare gebeurtenis terug denken en/of aan de emoties die aan de trauma verbonden zijn. Op dit moment zijn er verschillende mogelijkheden die tijdens het terug denken aan de trauma of aan de emoties hierbij gedaan kunnen worden. Een therapeut kan zijn of haar vingers heen en weer bewegen, deze volg je dan met je ogen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een dunne lichtbalk waarbij het licht voor een bepaald aantal seconden (meestal 30) heen en weer beweegt. Bij de lichtbalk kan er ook een koptelefoon ingezet worden. Wanner het licht links is, krijg je dan een piepje aan de linkerkant te horen. Bij de rechterkant is het hetzelfde geval. Na elke 30 seconde, wordt er de vraag gesteld in hoeverre het trauma je nog dwars zit. Vaak is het in aanduiden van een cijfer op de schaal van 1 tot 10. 1 het minst en 10 het ergst. De emoties worden minder waardoor je ‘makkelijker’ naar de trauma kunt terug denken en/of de herinneringen vervagen.
Gevolgen van een sessie
Niet alleen na de bovengenoemde effecten zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden wanneer je een sessie EMDR hebt gehad. EMDR is een emotionele en intense behandeling. Het zorgt er namelijk ook voor dat je er moe van wordt, dit kan een paar dagen aanhouden. Hiernaast kan het er voor zorgen dat je er niet fit van wordt, iets wat ook een aantal dagen kan aanhouden.
Reactie plaatsen
Reacties