Wat is het?
Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Hierbij werken de hersenen van mensen met deze diagnose anders dan bij mensen zonder deze diagnose. Bepaalde informatie wordt ook wel anders verwerkt. De signalen van de hersenen worden niet goed doorgegeven of komen te laat door.
Oorzaken
Naar de oorzaken van autisme wordt op dit moment nog steeds veel onderzoek gedaan. Er zijn nog steeds vragen over hoe het nou precies ontstaat. Iets wat wel bekend is, is dat het een ingewikkelde combinatie is van genetische factoren en omgevingsfactoren. Deze twee factoren beïnvloeden elkaar.
Symptomen
De symptomen verschillen per persoon, maar ook de mate (hoe erg het symptoom aanwezig is) van de symptomen.
De meest voorkomende symptomen bij autisme zijn:
- Moeilijk contact maken en/of onderhouden
- Veel moeite hebben met veranderingen
- Niet flexibel zijn in het denken en doen
- Zich moeilijk iets kunnen verbeelden
- Gevoeliger of ondergevoelig zijn voor prikkels
- Licht, aanraking, pijn, geluid
- Anderen minder goed kunnen aanvoelen
- Het vasthouden aan routines
- Herhaling van gedragingen
- Patronen snel kunnen herkennen
- Opgaan in dingen die je interessant vind
Diagnose
De diagnose mag alleen gesteld worden door mensen die hiertoe bevoegd zijn zoals psychologen en psychiaters. Meestal bestaat het uit het invullen van een vragenlijst. Deze wordt ingevuld door iemand uit de omgeving, vaak je ouders. Hierna worden er gesprekken gevoerd met diegene die de vragenlijst heeft ingevuld, maar ook met diegene waarvan het vermoeden van autisme bestaat. Dit gesprek/deze gesprekken gaan over de jeugd. Wanneer je aan een bepaald aantal criteria’s (uit de dsm 5) voldoet, krijg je deze diagnose.
Behandeling
De behandeling is er niet op uit om de autisme ‘te genezen’, omdat het iets is wat altijd blijft. Wel bestaat de behandeling uit om met de gevolgen van deze stoornis om te gaan en om informatie over de aandoening te krijgen
Reactie plaatsen
Reacties